top of page

ELEVSIS2023
project presentation

Η κεντρική ιδέα του έργου αφορά την μυστηριώδη μετάβαση του παρελθόντος στο παρόν και αντιστρόφως, μέσα από μια αφήγηση της μοντέρνας και σύγχρονης αρχαιολογίας του τόπου της Ελευσίνας και της ιστορίας του.

Σκοπός του έργου είναι η εγκαινίαση ενός διαλόγου μεταξύ τόσο του τοπίου και της εγκατάστασης όσο και των ίδιων των γλυπτών μεταξύ τους καθώς και να υπερθεματίσει τις έννοιες της εγκατάλειψης, της απουσίας, του δράματος και του ανθρώπινου ίχνους.

Βασικός άξονας είναι η προσπάθεια αποκάλυψης μιας κρυφής πόλης μέσα από αξιοσημείωτες εικόνες που σχετίζονται με το χρόνο, την ανάμνηση, την συμφιλίωση με το θάνατο, την εγκατάλειψη και την απουσία.

Το έργο αφορά μια αφηγηματική εγκατάσταση γλυπτών, κάποια από τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Το υλικό κατασκευής είναι συνειδητά το μέταλλο. Η εγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί σε κομβικές τοποθεσίες της περιοχής της Ελευσίνας συνθέτοντας ένα θεατρικό μονοπάτι σύγχρονης αρχαιολογίας με ποιητικό και δραματικό τόνο.

ELEVSIS STASIS#MAP

#1

#2

#3

#4

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ "ΠΥΡΚΑΛ"_HERI1

ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΙΤΑΝΑΣ_HERI2

ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ_FORF

ΚΤΗΡΙΟ "ΚΡΟΝΟΣ"

ELEVSIS_Credit_GERASIMOSDOMENIKOS_FOSPHO

ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΈΙΟ_HERI3

ΚΤΗΡΙΟ "IRIS"

STASIS#1 - ΕΝΟΤΗΤΑ#1 - ΝΕΚΡΟΦΑΝΕΙΑ / ΜΟΛΥΝΣΗ

Εγκατάσταση πολυάριθμων ψαριών από σίδερο.

Η υλικότητα τούς υποδεικνύει την έντονη παρουσία του μετάλλου στο χώρο.  

Ο χώρος είναι φορτισμένος από γεγονότα του παρελθόντος.

Τα νεκρά μεταλλικά ψάρια έρχονται σε αντίθεση με το ανθρώπινο ίχνος-βίο- που είναι ακόμα ορατό στην τοποθεσία.

Το μέταλλο έχει κατακλύσει τη ζωή στην περιοχή .

Η εικόνα των νεκρών ψαριών δημιουργεί τρόμο μέσα από το δράμα της αδιαφορίας του παρατηρητή για ένα νεκρό ψάρι.

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός πολύ μεγάλου αριθμού ψαριών που θα προκαλεί τεράστια ερωτηματικά στον θεατή μέσα από ένα μυστηριώδες σκηνικό.

 

Προτεινόμενη τοποθεσία είναι το ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΥΡΚΑΛ_HERI1 ή  το ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΛΟΙΩΝ.

Η τελική επιλογή της τοποθεσίας θα γίνει έπειτα από αυτοψία.

STASIS#2 - ΕΝΟΤΗΤΑ#2-ΒΙΑ / ΤΟ ΠΑΡΑΤΑΙΡΟ

Εγκατάσταση πολυάριθμων μεταλλικών οπλισμών με μπετόβεργες (μερικών σε φόρμα κολώνων δωρικού ρυθμού κατασκευασμένων από μεταλλικούς σωλήνες) για σκυρόδεμα διαφορετικών υψών με σημάδια οξείδωσης πάνω στην τσιμεντένια προβλήτα της ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΙΤΑΝΑΣ_HERI2.

Ο αριθμός των οπλισμών θα είναι μεγάλος καλύπτοντας μια ικανοποιητική έκταση περίπου 40m2.

Η επιθετικότητα της κατασκευής επισημαίνει τη βία του ανθρώπινου ίχνους και μιας επέμβασης που σκοπό έχει να υπερτονίσει το παράταιρο της εγκατάστασης πάνω σε μια τσιμεντένια εξέδρα πάνω στη θάλασσα.

Προτεινόμενη τοποθεσία είναι η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΙΤΑΝΑΣ_HERI2.

STASIS#3 - ΕΝΟΤΗΤΑ#3 - ΑΠΟΥΣΙΑ / ΑΜΗΧΑΝΙΑ

Εγκατάσταση μιας καρέκλας φτιαγμένης από σίδερο που μένει ζωντανή στο χρόνο λόγω του υλικού της αλλά και της υπεραξίας που αποκτά από αυτό. Η εγκατάσταση συνοδεύεται από μια ηχητική εγκατάσταση από βιομηχανικούς ήχους, φωνές όχλου και θορύβους μηχανών.

Ο άδειος χώρος μοιάζει ξανά ζωντανός απλώνοντας τρόμο στην ατμόσφαιρα.

Η παραδοσιακή καρέκλα του καφενείου αποτελεί μια εικονολατρική εγκατάσταση που αποτελεί ισχυρό συστατικό της σύγχρονης λαϊκής ελληνικής κουλτούρας.

Η καρέκλα στέκει άδεια μέσα σε ένα παντελώς άδειο εγκαταλελειμμένο κτίριο προκαλώντας αμηχανία συνοδευόμενο από την ηχητική εγκατάσταση. Ο χώρος αποκτά ένα μυστήριο. Περιμένει την έλευση κάποιου ξένου να καθίσει σε αυτήν. Μαρτυρά κάποια ανθρώπινη παρουσία.

Προτεινόμενη τοποθεσία είναι το ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΈΙΟ_HERI3 ή το ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΠΟΙΙΑΣ «ΚΡΟΝΟΣ»

Η τελική επιλογή της τοποθεσίας θα γίνει έπειτα από αυτοψία.

STASIS#4 - ΕΝΟΤΗΤΑ#4- ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ

Εγκατάσταση μιας «μολυσμένης» ντουζιέρας παραλίας από σίδερο εμφανώς ταλαιπωρημένης από τη φθινοπωρινή δίνη που προμηνύει το τέλος του καλοκαιριού, σε μια άδεια και ξεχασμένη παραλία όπου σχεδόν κανένας λουόμενος δεν την επισκέπτεται. Ο χώρος φορτίζεται με νοσταλγία για μια παραλία που κάποτε είχε επισκέπτες και ζωή αλλά πλέον είναι έρημη γιατί το ανθρώπινο ίχνος δημιούργησε ένα τραύμα σ’ αυτήν κάνοντάς την αδιάφορη για τον λουόμενο.

 

Προτεινόμενη τοποθεσία είναι η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ_FORF

bottom of page